MEDIA


YOU TUBE:


  • Interview met Anne van Amstel in de serie 'Van Os & Vrienden' (door Joris van Os, 2017):

https://youtu.be/zm9jY0X1GDc?t=50s

  • Videoregistratie van Anne van Amstels voordracht op het Uit je Bak festival (Castricum, 2017):

https://youtu.be/rCWNcJ_HctI

 

  • Voordracht van het gedicht 'VEN' (mei 2020) uit de bundel Geef me nu ik wil (Nieuw Amsterdam, 2016):

https://youtu.be/ZLzd2xgYhww

 

  • Voordracht van het gedicht 'VEE' (mei 2020) uit de bundel Geef me nu ik wil (Nieuw Amsterdam, 2016):

https://youtu.be/ABAjnSrMoSw

 


April 2020:

Hollands Maandblad nummer 2020-4 plaatst het korte verhaal 'Hendrik' van Anne van Amstel (pp. 45-47). Door de redactie uitverkoren tot online te lezen bijdrage: https://www.hollandsmaandblad.nl/editie/2020-4/hendrik/

Hoofdredactie: David Garvelink


Maart 2020:

Publicatie van de bundel Rebelse sonnetten door dichters van Wereldbibliotheek/Nieuw Amsterdam; Anne van Amstels gedicht 'rebel' op pagina 20.

ISBN 9789028450486; prijs 10 euro

Redactie: Pieter de Bruijn Kops en Koen van Gulik


December 2019:

Hollands Maandblad nummer 2019-12 plaatst het korte verhaal 'Koekoeksjong' van Anne van Amstel (prozadebuut; pp. 25-27)

Hoofdredactie: David Garvelink


Oktober 2019:

Publicatie van How does it feel: leven met Bob Dylan door Harm Peter Smilde (Uitgeverij Lannoo, 247 pagina's, ISBN 9789401458238).

Boekomschrijving:
In zijn Nobelprijs-acceptatiespeech zei Bob Dylan dat hij dankbaar was dat zijn songs een plaats hebben gekregen in de levens van vele mensen. Dat is precies wat dit boek laat zien: de Dylan-factor in het leven van 26 Nederlandse en Vlaamse muzikanten, schrijvers, journalisten, kunstenaars en geestelijken van verschillende generaties. De auteur hield gesprekken met onder meer Freek de Jonge, Jan De Smet, Lucky Fonz III, Saskia De Coster, Ernst Jansz, Raymond van het Groenewoud, Henk Hofstede, Roos Rebergen en Anne van Amstel. Aan de hand van die gesprekken neemt hij de lezer mee in zijn zoektocht naar de vele facetten van Bob Dylan: de prediker, de vernieuwer, de (ver)dichter enzovoort. Daarmee schetst hij ook een tijdsbeeld en komen persoonlijke verhalen naar voren. 

Prijs: E 22,99


December 2018:

Publicatie van World Poetry Almanac 2017-2018 (ISBN 978-99978-865-5-2), met daarin twee Engelstalige gedichten van Anne van Amstel (eigen vertalingen):

p. 102 'The other half'

p. 103 'Poem to be dispersed among soldiers in war zones'

Hoofdredactie: Hadaa Sendoo


Mei 2018:

Hollands Maandblad nummer 2018-5 plaatst het gedicht 'Vreugdehof - voor de moeder van F.' van Anne van Amstel (pagina 6).

Hoofdredactie: Bastiaan Bommeljé


Maart 2018:
Schrijfatelier Uitgeverij publiceert Ik en het gedicht (ISBN 978-90-822922-1-3).

Omschrijving op de website www.schrijfatelier.nl:
'Ik en het gedicht is een boek vol gedichten én het gesprek daarover. Voor lezers, dichters en schrdijfdocenten. De dichters Sasja Janssen, Floor Buschenhenke en Anne van Amstel praten met Jeanet van Omme over hun vak: het schrijven van poëzie. Openhartig vertellen de dichters over het maakproces aan de hand van hun gedichten. Bovendien strooien ze gul met leestipt en schrijfopdrachten. Ik en het gedicht is een boek over het schrijven zélf.

Te koop bij Perdu voor 20 euro, en via https://www.schrijfatelier.nl/uitgeverij/ik-en-het-gedicht/ (+ 4 euro verzendkosten)


Juni 2017:

Uitgeverij In de Knipscheer publiceert 'Hommage aan Rogi Wieg: In de kring van menselijke warmte', met daarin opgenomen Anne's gedicht 'Rode pen' (p. 16). In de bundel zijn meer dan 100 gedichten verzameld die door Nederlandse dichters aan, voor of over de dichter Rogi Wieg werden geschreven, o.a. door Maria Barnas, Ellen Deckwitz, Ezra de Haan, Thomas Mohlmann, Esther Naomi Perquin, Vrouwkje Tuinman, Nachoem Wijnberg en Menno Wigman. Idee en samenstelling: Peter de Rijk. ISBN 978 90 6265 952 4


Februari 2017: 

Hollands Maandblad nummer 2017-2 plaatst drie gedichten van Anne van Amstel:

p. 18, 'Lange afstand korte golven'
p. 19, 'Voorspraak'
p. 20, 'Toe'

Hoofdredactie: Bastiaan Bommeljé


Zeven recensies voor Anne's derde bundel Geef me nu ik wil:


Awater, zomer 2016, recensie door Merijn Schipper

'Dit abc tot de zevende macht’

Van Amstels afgemeten ‚abc’ is klankrijk. Ook in het tweede deel van Geef me nu ik wil, waarin een reeks mensen haast levensecht en zeer menselijk met hun behoeften en kwetsuren is geportretteerd, is er wat haar zorgvuldige poëzie betreft geen reden om een grotere, andere of nog wakker te kussen instantie te vragen om bijstand. Ligt er alweer een volgende bundel op de plank? Je hoopt het vurig.

[Volledige tekst: zie FaceBook pagina Anne van Amstel]


Meander Magazine, juni 2016, recensie door Hans Puper:

'De lezer mag met Anne mee’

Tot wie richt zij dat verzoek? Tot god, de inspiratie, haar verbeelding? Het is aantrekkelijk geen van die mogelijkheden uit te sluiten, want ze geven bij herlezing steeds een nieuwe kijk op het gedicht. […] de dichter slaagt erin mij mee te nemen in haar doolhof, haar gestructureerde chaos. Ik vind dat aantrekkelijk: het gedicht begint pas echt als je het uithebt, het blijft rondzoemen in je hoofd.

[Volledige tekst: zie FaceBook pagina Anne van Amstel]


Trouw, Letter en Geest, 28 mei 2016, recensie door Janita Monna:

'Klanken als in een gebed’

Van Amstels gedichten barsten van de tegenstrijdigheden en de ongerijmdheden die een leven vullen. Ze wil schoonheid vinden tussen de rommel, graven in de aarde en zich God wanen, waar ze elders haar lot in de handen van de kunstenaar legt. […] Toch tonen Van Amstels stellig geformuleerde verzoeken evengoed kwetsbaarheid. […]De reeks ‘Geef me nu ik wil’ krijgt gaandeweg iets religieus. Meer nog dan in woorden als ‘God’, of ‘dopen’, zit ’m dat in die steeds herhaalde gebiedende wijs. Die maakt dat de gedichten, ook door het ritme dat Van Amstel in haar regels legt, meer en meer klinken als een gebed.

[Volledige tekst: zie FaceBook pagina Anne van Amstel]


Friesch Dagblad, 28 mei 2016, recensie door Hans Ester:

'Verband tussen orde en chaos’

Deze gedichten leggen verrassende dwarsverbanden. […] Van Amstel houdt de regie stevig in handen. Ook in de tweede afdeling van haar bundel: 'Tref'. Hierin lijken de als titel fungerende plaatsnamen uit Portugal, Spanje, Frankrijk en Engeland vertrouwd en ook vreemd. Die combinatie is typerend voor deze gedichten die met voorlezen tot hun recht komen.’

[Volledige tekst: zie FaceBook pagina Anne van Amstel]


Volkskrant, 21 mei 2016, recensie door Maria Barnas:

'Beschouwende poëzie weet spanning op te roepen’

Met haar derde dichtbundel toont Anne van Amstel (1974) zich een dwingende observator. […] De spanning die de gedichten van Van Amstel kenmerkt, komt voort uit de taal zelf en de manier waarop zij observaties tot leven brengt. […] Van Amstel laat iets in de lezer zwijgen. En zinderen: een hertshoornvaren sterft / waar je haar aanraakt.

[Volledige tekst: zie FaceBook pagina Anne van Amstel]


Passionate Platform, 19 mei 2016, recensie door Sander Meij:

'Dwarsverbanden in een ‘s nachts geweven web’

Geef me nu ik wil [is] een urgente, knap geconstrueerde bundel, waarin de onrust altijd op de loer ligt, met regels die blijven nazingen in je hoofd. Bij herlezing ontdek je langzaam de dwarsverbanden waarvan in het openingsgedicht ‘Spin’ al sprake was.

[Volledige tekst: zie FaceBook pagina Anne van Amstel]


Het Parool, PS Donderdag 22 april 2016, recensie door Dieuwertje Mertens:

'Gedichten met binnenrijm in een prettig bezwerend ritme’

Bijna elk gedicht begint met de woorden ‘geef me nu’; in de tweede regel volgt de uitleg: ‘ik wil..’ Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van z’n vast stramien. Het wordt al snel vervelend, een invuloefening. In deze bundel werkt het wel, misschien omdat de eisen verrassen, of hopeloos romantisch zijn.

[Volledige tekst: zie FaceBook pagina Anne van Amstel]


Februari 2016:

Uitgeverij Van Gennep publiceert 'Een toon die in de stilte zoemt: de 100 beste gedichten uit de Turing Gedichtenwedstrijd 2015', met daarin opgenomen Anne's gedicht 'AIBAR' (p. 16). Andere dichters van uitgeverij Nieuw Amsterdam die tot de beste 100 bleken te zijn doorgedrongen: Pim te Bokkel, Sander Meij en Froukje van der Ploeg. Jaarlijks worden voor deze prijs meer dan tienduizend gedichten ingezonden. De inzending is op basis van anonimiteit waardoor de jury onbevooroordeeld haar keuze maakt.


Novembernummer 2015:

Hollands Maandblad plaatst vier gedichten uit Anne's cyclus 'Tref': p. 29, 'MIROBRIGA’, p. 30, 'SANTIAGO DO CACEM’, p. 31, 'CHAHAIGNES’, p. 32, 'STEEP’.
Hoofdredactie: Bastiaan Bommelje


September 2015:

Nijgh en Van Ditmar publiceert 'Als een zwerfkei', met gedichten over Bob Dylan. Anne van Amstel werd gevraagd een bijdrage te leveren. Haar gedicht heet 'Echo Helstrom check'. Andere deelnemers zijn o.a. Erik Bindervoet, Wim Brands, Ellen Deckwitz, en F. Starik.
Redactie: Kees 't Hart en John Schoorl.
144 pagina's.


14 april 2015:

Hollands Maandblad publiceert het juryrapport t.a.v. de winnaars van de Schrijversbeurs en Aanmoedigingsbeurzen 2014-15 (uitgereikt op 9 april).
Over Anne van Amstel:
'De jury kan over de poezie van deze laureaat kort zijn: alles in dit werk wijst naar dat ene simpele woord 'waarachtig-werkelijk-overtuigend'. En omdat de jury over deze laureaat buitengewoon opgewekte verwachtingen koestert, kent zij de Hollands Maandblad Schrijversbeurs in de categorie poezie, toe aan Anne van Amstel.'
Zie voor meer: www.hollandsmaandblad.nl, onder het kopje 'HM-beurzen 2015'