BIOGRAFIE

team

Dichter-in-de-dop

Anne van Amstel werd op 25 juni 1974 geboren in ziekenhuis Bethesda te Hoogeveen.

team

Rondje om de kerk

Tot haar vierde jaar woonde Anne in een grote pastorie te Noordscheschut. Zij was een bijzonder druk kind, dat tot geluk van haar ouders veel overtollige energie kwijtraakte in het rijden van 'rondjes om de kerk'.

team

Lezen

Leren lezen was een zegen. Anne's meest geliefde bezigheid tijdens haar kinderjaren was het klimmen in bomen om bovenin, gezeten tegen een gevorkte tak, het ene na het andere boek te verslinden.

team

Opleiding

Na het VWO kreeg Anne een beurs voor een jaar op Bedales, een Zuid-Engelse kostschool. In 1993 begon zij in Amsterdam aan de studies Engelse letterkunde en klinische psychologie, die zij respectievelijk in 2000 (cum laude) en in 2001 afrondde. Van 2008 tot 2010 volgde zij de postdoctorale opleiding tot Gezondheidszorgpsycholoog BIG.

team

Anne & Voetnoot

In 2004 verscheen Anne's debuutbundel Het oog van de storm bij uitgeverij Voetnoot. Op een herfstachtige novemberavond werd deze bundel te Amsterdam gepresenteerd in Perdu, als afsluiting van een poëzieprogramma met optredens van Tsead Bruinja, Arthur Lava, Louis Lehmann en Diana Ozon.

team

Anne & Rob Kloet

Met Rob Kloet (drummer van de Nits) ontwikkelde Anne het poëzie- en slagwerkprogramma 'Vlinderslag', dat op cd werd toegevoegd aan haar tweede bundel Vlinderslag (2009) en live werd uitgevoerd in Perdu te Amsterdam, op het festival 'Vurige Tongen' in Ruigoord en in de Grote Kerk van Oosthuizen. Solo droeg Anne o.a. voor op Nur Literatur en GDMW in Rotterdam, Park & Poëzie in Middelburg, Nacht van het gedicht in Goirle, en Dichters in de Prinsentuin in Groningen.

team

Anne & prijzen

In 2015 won Anne de Schrijversbeurs in de categorie poëzie van Hollands Maandblad, volgens het juryrapport '... omdat de jury over deze laureaat buitengewoon opgewekte verwachtingen koestert'. Anne won eerder de VU-podium poëzieprijs (2007).

team

Anne & uitgeverij Nieuw Amsterdam

Anne is in 2016 toegetreden tot het dichtersfonds van uitgeverij Nieuw Amsterdam, waar zij samenwerkt met de redacteuren Janneke Louman en Pieter de Bruijn Kops. Het eerste tastbare resultaat is haar dichtbundel GEEF ME NU IK WIL, met daarin de gelijknamige cyclus en de cyclus 'Tref'.